Satula vaihdossa

Voimme ottaa vanhan satulasi tarvittaessa vaihdossa. Vaihtosatulasta hyvitetään yleensä n. 70% arvioidusta myyntihinnasta. Jos siis vaihdat omasi täysin vastaavaan satulaan, ”häviät” kaupassa 30% hinnasta. Siksi itse myyminen tai satulan välitykseen antaminen onkin usein kannattavampaa.

Vaihdossa kelpaa yleensä kaikki ehjät rungolliset satulat lännensatuloita ja issikkasatuloita lukuunottamatta (niitä otamme kyllä välitykseen). Vaikeasti myytäviä malleja, jotka ovat esimerkiksi hyvin kaarevia tai painopiste takana, otamme vain välitykseen. Satula ei myöskään saa haista homeelta, selkärangantila ei saa olla liian kapea (alle 3 sormea) ja paneelit eivät saa olla epäsymmetriset. Toppauksien ei tarvitse olla täydelliset, sillä satula voidaan topata uudestaan, mutta toppaustarve huomioidaan hinnassa.

Jos haluat alustavan arvion vaihtohyvityksestä, kuvaa satula kuten verkkosivuillammekin on kuvattu: suoraan sivusta, edestä, istuin, takaa, alta ja vastinhihnat, ja erikseen erityiset kulumajäljet. Älä kuvaa satulaa vasta puhdistettuna ja rasvattuna, jolloin kulumajäljet eivät näy. Tarkista, onko ompeleita purkaantunut (etukaari, takakaari, vastinhihnat) ja ovatko toppaukset epätasaiset, muhkuraiset tai painuneet koviksi.